Вата доша

Вата доша (воздух и етер) го симболизира движењето. Таа е одговорна за сите движења во телото, вклучувајќи дишење, циркулација, нервни импулси, говор, мислење, чувства, голтање, елиминација на отпадни материи. Вата дошата се смета за лидер на сите три доши бидејќи има влијание врз акцијата на другите енергии (пита и кафа) кои не се во состојба да се движат без Вата.

 • Тие се лесни, витки и високи
 • Имаат немирно и постојано движење на телото
 • Зборуваат и одат брзо
 • Имаат сува коса и кожа
 • Имаат суви и кршливи нокти
 • Имаат искривени или нерамни заби
 • Имаат зглобови склони кон пукање
 • Имаат студени нозе и раце
 • Немаат длабок сон
 • Чувствуваат замор
 • Имаат чувствително варење на храната
 • Имаат променливо ниво на енергија
 • Минимална издржливост
 • Сакаат нови возбуди и искуства
 • Се лутат брзо, но лесно простуваат
 • Имаат нервозен, несигурен, ентузијастичен темперамент
 • Тие се флексибилни, интуитивни, имагинативни и креативни
 • Сакаат да иницираат процеси и да ги водат
 • Сакаат да водат животворни разговори
 • Имаат весело расположение
 • Носат избрзани одлуки
 • Склони се кон промени и немаат одлучност и доследност
 • Често хоби им е патување, уметност, филозофија
 • Губење на тежината
 • Хипертензија
 • Констипација
 • Артритис
 • Немир
 • Слабост
 • Проблеми со дигестијата: гасови, надуеност, запек
 • Несоница
 • Анкциозност
 • Загриженост
 • Сува кожа и усни
 • Вагинална сувост
 • Болки во зглобовите
 • Грчеви во мускулите
 • Отежнато дишење
 • Заборвеност

Kога луѓето кои имаат карактеристики на Вата се во перфектен баланс, тие имаат чисто тело и искусуваат еден ентузијастичен, убав живот.