Конзумирајте :
Од зеленчук се препорачува се од родот на тиквата, тиквица, морков, цвекло, боранија, компир, леќа, краставица, зелено листни растенија– термички обработени за да се избегнат болки.
Од овошје конзумирајте јаболко, круша, диња, банана (да се јаде посебно и не веднаш по оброк. Односно најубаво е најмалку 30 минути пред оброк).
Хербален чај кој се состои од : анасон, ким, коријандер, мајчина душичка ( да се зема 1 чаша дневно )
Сок од пченична трева – 50 мл еднаш на ден (има и во прашкаста форма, во продавници за здрава храна)
Секоја недела ист тип на сок во континуитет наутро на гладно
- Свеж цеден сок од зеленолиснат зеленчук, на гладно 50мл
- Свеж цеден сок од калинка 50мл на гладно
- Сок од јаболко и авокадо на гладно 50мл
- Сок од магданос и морков на гладно 50мл
- Свеж сок од зелка на гладно 50мл
- Свеж цеден сок од тиква на гладно 50мл
Вегетеријански чорби
Пијте многу вода, но не пијте вода додека имате оброк
Ghee – ги
По секој оброк изџвакајте 1 лажичка анасон.
Чај од нане
Растително млеко (бадемово, оризово, овесно и сл…)
Пилешко месо
Ленено семе одвечер оставено во вода
Овесна каша, интегрален орис
За вечера се препорачува лесни вегетеријански чорби или печена тиква.
Од масло користете маслиново или кокосово.
Избегнувајте:
Воопшто да не се конзумира било каков оцет, во салатите е дозволено само по половина лимон дневно.
Брза храна, конзервирана и замрзната храна
Млеко и млечни производи
Бисквити
Зелен и црн чај
Алкохол и цигари
Јаткасто овошје како бадем, лешник, орев…
Месо и месни производи
Кафе, топло чоколадо, какао и газирани пијалоци
Зачинета и брза храна, конзервирана и замрзната храна
Кисели овошја како лимон, портокал, кива…
Кромид и лук и ѓумбир, луто
Избегнувајте домати
Избегнувајте бело брашно и тестенини , можете да јадете само интегрални.
Избегнувајте стрес
Ајурведски билки кои се препорачуваат при третман на гастрит: Трифала, Алое вера, Брахми, Амалаки расајана, Карела.
Други содржини
Најпродавани
производи