СМУТИ

Состав:

  • ½ банана
  • 1 праска
  • 2 кајсии
  • 3 ливчиња нане
  • 2dl вода

Подготовка:

Откако претходно ќе се исчистат семките од сите состојки, се ставаат во блендер. Напитокот е готов кога ќе стане кремаст.

Послужете го свеж и декорирајте го со свежи ливчиња нане.

ОВЕСНА
КАША

За лицата со карактеристики на вата доша се препорачува потечна овесна каша со зачини како: ѓумбир, кардамон и цимет.

Состојки:

  • Овес
  • Мала количина свеж ѓумбир
  • Прстофат цимет во прав
  • Прстофат од ким во прав
  • Прстофат минерална сол
  • Прстофат морско оревче
  • Прстофат кардамон во прав
  • Јаворов шеќер или сируп по вкус
  • 1 лажица путер од бадеми
  • Вода

Подготовка:

Во повеќето рецепти од овесна каша, соодносот на овес со вода е 1:2, но додавањето малку дополнителна вода ќе и даде на вашата овесна каша, повеќе конзистентност поволна за вата доша. Овесот и зачините сварете ги и одозгора додадете го ѓумбирот, јаворовиот сируп и путерот. Ако користите овошје, претпочитајте свежи урми, смокви, рибизли и зрели банани, додајте ги во овесот додека го варите, а не на крај. Алтернативно, можете да користите свеж јогурт како прелив. Ако сакате да додадете ореви или семиња, тогаш користете мали количини кокос, семки од сончоглед и бадеми како додатоци.

*Напомена: јогуртот и овошјето не се компатибилни за оптимално варење, затоа не го користете доколку додадете овошје.

СУПА

Состојки:

  • 500 гр пилешко месо
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 литри бујон
  • Ловоров лист
  • Зеленчук по желба (морков, сладок компир, пашканат, грашок, тиквички)
  • Сол и бибер по желба

Подготовка:

Ставете го маслиновото масло во тенџере, додадете го исечканиот кромид и лук, и се заедно динстајте 3-5 минути. Додадете го бујонот, пилешкото месо, ловоровиот лист и зачинете по желба. Потоа во течноста додадете го и зеленчукот што сте го одбрале. Се заедно нека се вари на пониска температура околу 30-40 минути, се додека зеленчукот и месото не омекнат.

ХЕРБАЛЕН
ЧАЈ

Состојки:

  • 1/4 ѓумбир ( свежо рендан)
  • 1/4 чајна лажичка кардамон
  • 1/4 лажичка цимет
  • 1/4 чајна лажичка анасон
  • 1 чаша врела вода

Подготовка:

Во водата што врие додадете ги билките. Нека врие десет минути, а потоа нека отстои пет минути. Се сервира топло.

Уживајте!

Други содржини

Најпродавани
производи

  • Neem | Ним

    1.090 ден

  • Amalaki Rasayan | Амалаки Расајан

    1.090 ден

  • Brahmi | Брахми

    1.090 ден

  • Ashwagandha | Ашваганда

    1.090 ден