Во денешно време реналната инсуфициенција стана светски здравствен проблем. Откриено е дека 10% од населението во светот страда од болести на бубрезите, а секоја година околу 1 милион луѓе умираат од овој проблем. Постојат повеќе од 2 милиони луѓе во светот кои примаат третмани, како дијализа или пак вршат трансплантација на бубрег, но сепак овие третмани не можат секогаш да им ги спасат животите.

Во Ајурведата постојат различни билки кои се доста ефикасни при проблеми со бубрезите. Покрај тоа алопатскиот третман на бубрезите резултира со многу несакани ефекти врз здравјето. Додека пак, Ајурведата е наука на живот и нејзиниот сеопфатен пристап за балансирање на енергиите без никакви несакани ефекти. Главниот фокус на Ајурведата е да се зголеми здравјето, со делување врз коренот на дисбалансот.

ОТКАЖУВАЊЕ НА БУБРЕЗИТЕ

Бубрезите се пар на органите кои се присутни на задната страна од стомакот. Функцијата на бубрезите е да ја филтрираат крвта и да ги отстранат сите отпадоци од телото. Бубрежната инсуфициенција се јавува кога бубрезите не се во можност да ги филтрираат сите отпадни материи од телото.

СИМПТОМИ

• повраќање
• гадење
• губење на апетит
• слабост
• замор
• намалување на исфрлањето на урината
• тешкотии во спиењето
• оток на глуждот и нозете
• болка во градите може да настане и поради акумулација на течност околу обвивката на срцето
• недостаток на здив, ако течност се акумулира во белите дробови
• висок крвен притисок

ПРИЧИНИТЕЛИ

• главните причини се дијабетес и висок крвен притисок
• срцева болест
• камења во бубрезите
• згрутчување на крвта во уринарниот тракт
• консумирање алкохол
• употреба на аналгетици како ибупрофен, аспирин и напроксен
• употреба на антибиотици како ванкомицин, метицилин, сулфонамиди и ципрофлоксацин

Други содржини

Најпродавани
производи