Пита доша

Пита доша (оган и вода) ја симболизира трансформацијата. Таа се грижи за метаболичките активности на телото, варењето и ослободувањето на енергија. Пита е одговорна за температурата на телото, визуелна перцепција, нивото на хормоните, интелигенцијата, гладот, жедта, квалитетот на кожата. Лицата со Пита карактеристики се генерално огнени и агресивни по природа. Тие покажуваат чувство на гнев во умот и телото.

 • Тие имаат средна тежина и висина
 • Имаат мека, ретка и масна коса. Опаѓањето на косата е прилично често
 • Имаат добра дигестија и добар апетит
 • Имаат добар сон.
 • Имаат умерена енергија и издржливост
 • Очите им се чуствителни на светлина
 • Имаат мека, мрсна и топла кожа
 • Имаат чувствителна кожа склона кон пеги и бемки
 • Не поднесуваат топлина, склони се на потење и жештини.
 • Силна интелегенција
 • Силна моќ на концентрација, со добра меморија
 • Лидери и добри донесувачи на одлуки
 • Амбициозни, дисциплинирани и прецизни
 • Можат да бидат тврдоглави, претерано кртитчни и да наредуваат
 • Агресивни, остри
 • Аргументативни, добри говорници
 • Директни, искрени, храбри и упорни
 • Остроумни и логичари
 • Ги интересира спорт, политика и скапоцености
 • Осип на кожата и други кожни компликации
 • Проблеми со видот или црвенило и воспаление на очите
 • Опаѓање на косата
 • Чир или хемороиди
 • Склоност кон крварење и модринки
 • Жештина и црвенило
 • Проблеми со желудникот
 • Раздразливост, лутина, критики, нетолеранција и љубомора
 • Избувливи и агресивни

Кога луѓето кои имаат карактеристики на Пита се во перфектен баланс, тие имаат еден енергичен и успешен живот.