СМУТИ
Состав:
1 јаболко, сечкано
1 круша, сечкана
2 супени лажици замрзната аронија
2 супени лажици замрзната брусница
прстофат цимет
1 лажичка мед
50 мл бадемово млеко
Подготовка:
Сите состојки се ставаат во блендер. Напитокот е готов кога ќе стане кремаст.
Послужете го свеж и декорирајте со зрна од аронија и брусница.
КАША ОД
ПРОСО
Состојки:
Просо и вода
Мала количина свеж ѓумбир
Прстофат куркума во прав
¼ лажичка шафран
1 лажица суви рибизли
1 лажица семки од тиква или чиа семе
Подготовка:
Во повеќето рецепти од каша од просо, соодносот на просо со вода е 1:2. Просото, семките и зачинот сварете ги и потоа одозгора додадете ги ѓумбирот и рибизлите.
При подготовка на каша од просо, доколку користите овошје, претпочитајте слатки јаболка, круши, брусница, аронија, калинка. Алтернативно, во кашата можете да користите свеж, разреден јогурт како прелив. Запомнете, јогуртот и овошјето не се компатибилни за оптимално варење затоа не го користете доколку користите овошје. Ако сакате да додадете ореви или семиња, одберете натопени и излупени бадеми, семки од тиква и семки од сончоглед. Најдобар засладувач за кафа е медот. Ако сакате, можете да додадете мала количина.
СУПА
Пилешка крем супа со карфиол и брокула
Состојки:
- 2 лажици маслиново или растително масло
- 2 стебленцa целер, сецкани
- 3 моркови, сецкани мали
- 1 кромид, ситно исечкан
- 4 чешниња лук, мелени
- 3 ловоров лист (опционално, но препорачано)
- 8 чаши вода
- 1 ¾ чаши зелена леќа
- 1 компир, исецкан во парчиња со големина на залак
- 1 куп спанаќ, грубо сецкан
- 1 пиперка
Подготовка:
Најпрво ставете ги целерот, морковите, пиперката, кромидот и лукот во маслиново масло и запржете ги додека не омекнат, околу 10-12 минути, на средна температура. Потоа додадете ја водата, ловоровиот лист и леќата. Варете ја супата на средна температура, покриена со капак, околу 30 минути, мешајќи повремено. Додајте го компирот и гответе уште 10 минути, или додека компирот не е сварен. Потоа додадете го спанаќот и гответе уште една или две минути, само додека спанаќот да омекне, повремено мешајќи.
ХЕРБАЛЕН
ЧАЈ
Состојки:
1/4 лажичка сув ѓумбир
1 каранфилче
1/4 чајна лажичка копар
1/4 чајна лажичка грчко семе
1 чаша врела вода
Подготовка:
Во водата што врие додадете ги билките. Нека врие десет минути, а потоа нека отстои пет минути. Се сервира топло.
Уживајте!
Други содржини
Најпродавани
производи