СМУТИ

Состав:

1 јаболко, сечкано

1 круша, сечкана

2 супени лажици замрзната аронија

2 супени лажици замрзната брусница

прстофат цимет

1 лажичка мед

50 мл бадемово млеко

Подготовка:

Сите состојки се ставаат во блендер. Напитокот е готов кога ќе стане кремаст.

Послужете го свеж и декорирајте со зрна од аронија и брусница.

КАША ОД
ПРОСО

Состојки:

Просо и вода

Мала количина свеж ѓумбир

Прстофат куркума во прав

¼ лажичка шафран

1 лажица суви рибизли

1 лажица семки од тиква или чиа семе

 

Подготовка:

Во повеќето рецепти од каша од просо, соодносот на просо со вода е 1:2. Просото, семките и зачинот сварете ги и потоа одозгора додадете ги ѓумбирот и рибизлите.

При подготовка на каша од просо, доколку користите овошје, претпочитајте слатки јаболка, круши, брусница, аронија, калинка. Алтернативно, во кашата можете да користите свеж, разреден јогурт како прелив. Запомнете, јогуртот и овошјето не се компатибилни за оптимално варење затоа не го користете доколку користите овошје. Ако сакате да додадете ореви или семиња, одберете натопени и излупени бадеми, семки од тиква и семки од сончоглед. Најдобар засладувач за кафа е медот. Ако сакате, можете да додадете мала количина.

СУПА

Пилешка крем супа со карфиол и брокула

Состојки:

  • 2 лажици маслиново или растително масло
  • 2 стебленцa целер, сецкани
  • 3 моркови, сецкани мали
  • 1 кромид, ситно исечкан
  • 4 чешниња лук, мелени
  • 3 ловоров лист (опционално, но препорачано)
  • 8 чаши вода
  • 1 ¾ чаши зелена леќа
  • 1 компир, исецкан во парчиња со големина на залак
  • 1 куп спанаќ, грубо сецкан
  • 1 пиперка

Подготовка:

Најпрво ставете ги целерот, морковите, пиперката, кромидот и лукот во маслиново масло и запржете ги додека не омекнат, околу 10-12 минути, на средна температура. Потоа додадете ја водата, ловоровиот лист и леќата. Варете ја супата на средна температура, покриена со капак, околу 30 минути, мешајќи повремено. Додајте го компирот и гответе уште 10 минути, или додека компирот не е сварен. Потоа додадете го спанаќот и гответе уште една или две минути, само додека спанаќот да омекне, повремено мешајќи.

ХЕРБАЛЕН
ЧАЈ

Состојки:

1/4 лажичка сув ѓумбир

1 каранфилче

1/4 чајна лажичка копар

1/4 чајна лажичка грчко семе

1 чаша врела вода

 

Подготовка:

Во водата што врие додадете ги билките. Нека врие десет минути, а потоа нека отстои пет минути. Се сервира топло.

 

Уживајте!

Други содржини

Најпродавани
производи