Кафа доша

Кафа доша (вода и земја) главно одлучува за структурата на телото на секоја индивидуа. На телото му дава стабилност и издржливост, помага во формирањето на масното, мускулното и коскеното ткиво. Главната функција на овој елемент е подмачкувањето и заштитата на телото. Го штити и подмачкува дигестивниот тракт, ги подмачкува зглобовите, ги штити и храни мозокот, белите дробови и срцето. Помага и во формирањето на седумте главни ткива на човекот, крв, хранливи течности, масти, коски, срж, репродуктивни ткива и мускули. Таа го контролира растот и обезбедува имунитет.

 • Одлична физичка издржливост и кондиција
 • Силна градба и мускули
 • Големи коски
 • Склони се кон дебелеење
 • Густа, сјајна и мрсна коса
 • Големи очи со долги трепки
 • Силни и големи заби
 • Дебела и ладна кожа
 • Длабоко и гласно спиење
 • Зборуваат бавно и мелодично
 • Имаат смирено и бавно движење
 • Инертни се и сакаат да го поминуваат животот лежејќи
 • Силни, смирени и бавни
 • Лојални, стабилни
 • Имаат долгорочна меморија
 • Бавно го менуваат расположението
 • Потребно им е време за да одлучат
 • Даваат голема поддршка
 • Толерантни, трпеливи
 • Мирни и приврзани
 • Самопожртвувани, полни со љубов и сочуство
 • Внимателни, романтични и сентиментални
 • Можете да се поттпрете на нив
 • Не се премногу креативни или со претприемнички способности, но добро функционираат.
 • Имаат вродена способност да уживаат во животот и се чувствуваат удобно со рутината
 • Прекумерно спиење, летаргија и мрзеливост
 • Дебелеење и задршка на вода, едема
 • Имаат тенденција да се приврзуваат за нештата, работните места или врските долго откако повеќе не се присутни
 • Тврдоглавост, посесивност, завист, алчност
 • Даваат отпор на промени
 • Страдаат од хронични заболувања, како дијабетес, алергии и астма, покачен холестерол и триглицериди
 • Настинки и кашлица, пробелем со синуси
 • Депресија
 • Слабо варење

Кога луѓето кои имаат карактеристики на Кафа се во перфектен баланс, тие уживаат во релаксираност, водејќи удобен рутински живот.