Според Ајурведата, храната која треба да ја практикуваат Вата типовите на личности, треба да биде најчесто варена, топла и масна, но никогаш сува. Истата треба да биде со сладок, кисел или солен вкус, но се препорачува да се редуцира храната која е горка, астригентна или лута. Во текстот подолу прочитајте подетални насоки и препораки за исхраната.
Како да ги користите листите со препорачани продукти?
При користењето на продуктите од наведените листи, треба да јадете повеќе од оние кои се обележани како „Често” и „Умерено” и само во ретки или специфични ситуации од оние кои се обележани со “Ретко”.
ОВОШЈЕ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Кајсија Авокадо Банана Бобинки Цреши Кокос Смокви (свежи) Грепфрут Грозје Киви Лимон Зелен лимон Манго Диња (блага) Портокали Папаја Праска Ананас Слива Суво грозје (да отстои во вода цела ноќ) Лубеница |
Јаболко Јагоди |
Суво овошје Малини Круша Калинка Суви сливи |
ЗЕЛЕНЧУК
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Артичоки Аспарагус Цвекло Морков Крставица Грашок Маслинки Кромид (термички обработен) Сладок компир (батат) Тиква Тиквички Напомена: најдобро е зеленчукот да се консумира варен |
Брокула Карфиол Компир (бел) Спанаќ Домати |
Зелка Целер Модар патлиџан Марула Mushrooms – Печурки Кромид (свеж) ПиперкиНапомена: се препорачува да се избегнува консумирање на замрзант, сув, свеж зеленчук |
ЗАСЛАДУВАЧИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
/ | Мед Јаворов сируп |
Бел шеќер |
ДОДАТОЦИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Бибер Кокос Кориандер Урда Пармезан, Чедар, Ајдамер Лук Ѓумбир (свеж) Гомасио Нане Кора од портокал Оригано Црвен пипер Рузмарин Ванила |
Лук Магдонос |
/ |
МЛЕЧНИ
ПРОИЗВОДИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Кравјо млеко Тврдо сирење Младо сирење Козјо сирење Јогурт |
Сладолед Павлака |
/ |
* Сите млечни производи се прифатливи во умерени количини
ЖИТАРИЦИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Овес (варен) Ориз Пченица |
Јачмен Пченка |
Житарици (ладни, суви) Овес (сув) ‘Рж |
МЕСО/РИБА
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Говедско месо Пилешко месо Мисиркино (бело месо) Туна |
Речна риба Ракчиња |
Јагнешко месо Свинско месо Зајачко месо |
ЈАТКАСТИ
ПЛОДОВИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Бадем Орев |
Кикирики Ф’стаци |
/ |
СЕМИЊА
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Ленено семе Сусам Семки од тиква Сончоглед |
/ | / |
МАСЛО
Сите масла се прифатливи, особено сусамово масло, маслиново масло и масло од лен.
ПИЈАЛОЦИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Сок од кајсија Смути од банана Сок од моркови Сок од цреши Кокосово млеко Топли млечни напитоци Сок од грозје Сок од грејпфрут Лимонада Сок од манго Млеко Сок од мешан зеленчук Сок од портокал Сок од папаја Сок од праска Сок од ананас Млеко од соја Чај од цимет, еукалиптус, ѓумбир, лимон, портокал |
Алкохол Сок од алое вера Сок од шумско овошје Топло чоколадо Чај од камилица, лук, јасмин, малина |
Сок од јаболко Кофеин Газирани пијалоци Кафе Сок од брусница Ладни млечни напитоци Многу ладни пијалоци Сок од круша Сок од калинка Сок од слива Чај од јачмен, хибискус, коприва, јагода |
Други содржини
Најпродавани
производи