Според Ајурведата, храната која треба да ја преферираат Кафа типовите на личности, треба да биде лесна, топла и сува. Исто така, храната со горчлив, лут и адстрингентен вкус е најефективна. Избегнувајте храна со кисел, солен и сладок вкус. Најчесто придржувајте се на лесна течна исхрана конзумирајќи свежи овошја, зеленчуци и супи, а избегнувајте млечни производи. Во текстот подолу можете да прочитате подетални насоки и препораки за исхраната.
Како да ги користите листите со препорачани продукти?
При користењето на продуктите од наведените листи, треба да јадете повеќе од оние кои се обележани како „Често” и „Умерено” и само во ретки или специфични ситуации од оние кои се обележани со “Ретко”.
ОВОШЈЕ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Јаболка Круши Калинки Брусница Јапонско јаболко |
Портокали Цитрон Aнанас Грозје Смокви (свежи) Праски Гуава Кајсии Јагоди Малини Папаја Лимон Лимета Вишни Сливи Нектарина Боровинки |
Банани Урми Манго Кокос Авокадо Суво грозје |
ЗЕЛЕНЧУК
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Зелена пиперка Црвена пиперка Аспарагус Карфиол Лук Артичока Боранија Грашок Грав Леќа Никулци од мешунки Зелка Моркови Спањаќ Репа Марула Целер Глуварче Анасон Рен Кељ Праз Лисја од синап Кромид Магдонос Пашканат Чили Ротквици Блитва |
Цвекло Компири Тиква Печурки |
Домати Tиквици Бамја Сладок компир Краставици Краставички |
ЗАСЛАДУВАЧИ
Сите засладувачи треба да се користат во многу, многу мали количини.
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Мед Стевија |
Јачменов слад | Бел шеќер Шекер од трска – мускадо Меласа |
ДОДАТОЦИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Свежи лисја од босилок Ким Бибер Магданос Мајчина душичка Анасон Босилок Кромид (особ. сиров) Оригано Чили Анасон Црвен пипер Каранфилче Куркума Ловоров лист Рузмарин Копар Нане Рен Цимет Шафран Лук (особ. сиров) Ѓумбир |
Лисја од Ним Кора од портокал |
Морско оревче Ванила Семе од афион |
ЖИТАРИЦИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Jачмен Просо ‘Рж Амарант Киноа |
Басмати ориз Кафеав ориз Овес |
Пченица Гриз Див ориз Бел ориз Пченка Сорго |
МЕСО / РИБА / ЈАЈЦА
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Зајачко Јајца (освен пржени или кајгана) Пилешко Мисиркино (бело месо) |
Патка Свинско Слатководна риба |
Јагнешко Говедско Морска риба Школки Дивеч |
ЈАТКАСТИ
ПЛОДОВИ
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Ниедно | Бадеми Алфала семе Семки од тиква Сусам Костени Ленено семе |
Бразилски орев Лешник Орев Кикирики Фстаци Кокос Сончоглед Индиски ореви |
СЕМИЊА
Оревите и семките се еден прекрасен извор на протеини и не треба строго да се одбегнуваат, тие се тешки и мрсни и најдобро е да се употребуваат умерено.
МАСЛО
Сите масти и масла најдобро е да се користат во строга умереност и во мали количини.
ЧЕСТО | УМЕРЕНО | РЕТКО |
---|---|---|
Ниедно | Нерафинирано масло од ленено семе Нерафинирано маслиново масло (само екстра цедено) Нерафинирано масло од сусам Топен путер (Ghee) |
Масло од пченка Масло од соја Таан масло Сончогледово Шафраново масло Бедемово Масло од кикирики Масло од шафран Кокосово Мајонез Путер |
Други содржини
Најпродавани
производи