Понекогаш комбинираме неколку видови храна во духот на експериментот. Иако некои од овие комбинации се лесни за варење, некои се всушност дигестивна катастрофа, иако секоја состојка во нив може да биде хранлива и здрава. Погрешната комбинација на храна е еден од примарните фактори кои предизвикуваат гасови, надуеност и вознемирен стомак.

Според Ајурведата, секоја храна има свој вкус, енергија за загревање или ладење и ефект по варењето. Секоја консумирана храна што влијае на рамнотежата на трите доши се нарекува вируда ахарам (антагонистичка или некомпатибилна храна).  Правилното комбинирање на храна е многу важно.Тоа е една од многуте моќни ајурведски алатки за подобрување на дигестивниот систем и здрав и исполнет живот.

Дозволете ни да ги погледнеме различните лоши комбинации на храна кои е најдобро да се избегнуваат.

  1. Различни видови на протеини.

Два протеини со различен карактер и различен состав бараат различни дигестивни секрети и различно време со цел ефикасно да се сварат. На пример, омлет од сирење и месо не е добра комбинација. Наместо тоа, изберете омлет од зеленчук, бидејќи еден протеин по оброк полесно се вари.

  1. Млеко со која било друга храна.

Млекото треба да се зема самостојно. Млекото е целосна и концентрирана храна сама по себе. Потребен е целосен дигестивен процес за свој вид на храна. Со него не треба да се јаде друга концентрирана храна како месо, јајца, житарици, мешунки, јаткасти плодови или овошје. Комбинацијата на млеко со друга храна е една од главните причини за проблеми со варењето.

Избегнувајте конзумирање млеко после јадење ротквица, лук и босилек.

Избегнувајте млеко во комбинација со каква било кисела материја, особено овошје.

  1. Чај, кафе, алкохол и безалкохолни пијалоци со цврста храна.

Овие пијалоци сериозно го ограничуваат правилниот гастричен секрет и го попречуваат нормалното варење. Избегнувајте чај или кафе со појадок или кој било цврст оброк. Секоја течност во стомакот ги разредува ензимите што му се потребни на вашето тело за варење на протеините, јаглехидратите и мастите.

  1. Ладна вода со зготвена храна.

Свежо зготвената храна (топла храна) лесно се вари од телото. Ладната вода го инхибира агни (дигестивен оган) и доведува до неефикасно, нецелосно варење; во најмала рака, телото мора да работи многу повеќе за да ја свари храната.

  1. Овошје со која било друга храна.

Целото овошје (со влакна) брзо се преместува во цревата каде што се вари и целосно се апсорбира. Овошјето измешано со друга храна создава кисело „вино“ во желудникот што го попречува варењето.

  1. Свежа храна со складирана, ладена или повторно загреана храна.

Готвената храна трпи промени со текот на времето, дури и ако се чува во ладна средина. Повторното загревање дополнително ги менува нејзините карактеристики. Комбинирањето на храната во различни фази на готвење го отежнува варењето.

  1. Месо со житарици или мед.

Избегнувајте да земате месо со мед, житарици, ротквица и млеко.

Други содржини

Најпродавани
производи