Ракот е една страшна болест која е најлошата ноќна мора на сите. И раното откривање е исклучително важно за успешно лекување на повеќето видови рак. Дозволете ни да погледнеме неколку рани знаци и симптоми кои укажуваат дека ракот може да расте во нашите тела. Колку побрзо ги забележиме овие знаци на рак, толку се поголеми шансите да го победиме.

  • Грутки под кожата.

Секоја нова грутка во телото може да биде показател за рак. Но, за да ги препознаете овие грутки, треба да ви биде удобно да го допирате вашето тело и да знаете што е нормално, а што невообичаено. Многупати, грутките во ткивото на дојката ги препознаваат жените кои вршат редовно самопреглед и го чувствуваат ткивото на дојката. Добра идеја е редовно да го допирате и прегледате вашето тело, особено на и околу градите, тестисите, пазувите, грлото, стомакот и кожата. Редовното испитување на овие области ќе ви помогне да забележите какви било абнормални израстоци пред да имаат шанса да станат поголеми.

  • Чешање на кожата.

Имунолошкиот систем на нашето тело го третира ракот како бактерии кои го напаѓаат системот, како резултат на што, белите крвни зрнца испраќаат сигнали до нашите адаптивни имунолошки клетки за да ги известат да дојдат и да се приклучат на борбата за да ги уништат туморските клетки. Ова го зголемува протокот на крв во областа правејќи ја да изгледа топла, црвена, со променета боја, чувство на стегање или чешање. Секое невообичаено чешање што ќе го забележите без причина или осип, треба да го прегледа вашиот лекар.

  • Рани кои не се лекуваат.

Секоја рана, повреда или исеченица на површината на вашата кожа за која е потребно подолго време да зарасне и забележувате мал напредок во неа, треба да биде знак да седнете и да размислете, бидејќи може да биде знак за рак во вашето тело. Причината зошто ова се случува е тоа што вашиот имунолошки систем има приоритет на ракот што расте во системот и ги користи сите расположливи ресурси за да се справи со тоа пред да може да направи нешто за ситната рана што ја имате. Во случај да забележите рана што не зараснува, чувајте ја чиста и посетете го вашиот општ лекар.

  • Испакнатини на јазикот или внатре во устата.

Сите испакнатини на внатрешната страна на устата, на непцата или грлото, особено ако се со бела боја, треба да бидат причина за загриженост. Тие веројатно не се ништо сериозно, меѓутоа, поради претпазливост треба да ги прегледате кај вашиот лекар.

  • Губење на апетит или проблеми со голтање.

 

Секоја промена во вашиот дигестивен систем или нарушување од кој било вид треба да биде причина за загриженост бидејќи ја нарушува способноста на телото да се храни и да управува со процесите како што е заздравувањето. Ако почувствувате ненадејно и необјаснето губење на апетит, треба да разговарате за тоа со вашиот лекар.

  • Било какви промени во движењето на дебелото црево.

Сè што е невообичаено во движењето на дебелото црево кое трае повеќе од два дена треба да биде причина за загриженост. Ако најдете крв во столицата, забележите промени во бојата на столицата, како на пример столицата изгледа потемна или посветла на изглед, почувствувате болка при празнење на дебелото црево, имате запек, имате дијареа или најдете слуз во столицата, треба да го посетите вашиот лекар. Некои од овие симптоми укажуваат на рак на дебелото црево и бараат итен медицински преглед и третман.

  • Било какви промени во мокрењето.

Исто како и со движењата на дебелото црево, секоја абнормална промена што ќе ја забележите во функцијата на мочниот меур треба да биде причина за загриженост. Секоја промена во протокот, количината, бојата, мирисот, присуството на пена или каква било забележлива крв треба да се пријави кај вашиот лекар.

  • Необјаснето крварење.

Секое крварење што е необјаснето и не е за време на вашиот вообичаен менструален циклус треба да се провери, а крвта од матката, брадавицата или какви било телесни екскреции треба да се прегледат од лекар.

  • Промена во висината и тонот на вашиот глас.

Секаков вид на промена во вашиот глас, како промени во висината или тонот, кога тие не се придружени со инфекција на грлото или болки во грлото, може да укажуваат на рак на гркланот и треба да бидат прегледани од вашиот лекар.

  • Необјаснето кашлање.

Кашлицата што може да се припише на грип или некоја друга инфекција на горниот респираторен тракт е прилично безопасна. Но, ако искусите упорно кашлање што не е резултат на некоја друга болест, може се работи за рак во вашето тело, било во белите дробови, хранопроводникот, грлото или стомакот.

Други содржини

Најпродавани
производи