Јазикот, според Ајурведата, е силна дијагностичка алатка за гледање на системското здравје. Тој е многу точен увид во внатрешното здравје на поединецот. Важно е редовно да го проверувате вашиот јазик за да препознаете кога вашето тело собира токсини, кога храната предизвикува негативни реакции на вашиот систем или кога може да се појават други индикации за нарушување.

Области опфатени со дијагноза на јазик:

  • Здравјето на органите.
  • Нерамнотежа на Вата, Пита или Кафа.
  • Присуство на токсини и каде се акумулираат.
  • Напнатост и емоции задржани во ‘рбетот, рамената или органите.
  • Нарушување на тироидната жлезда.
  • Анемија.
  • Малапсорпција на хранливи материи.
  • Паразитна инфекција.
  • Воспаление во телото.

Во основа, секоја област на јазикот е поврзана со одреден орган во телото. Како што можете да видите на сликата, предниот дел на јазикот е поврзан со белите дробови и срцето; средината со црниот дроб, слезината и стомакот; грбот, бубрезите, тенкото црево и дебелото црево. Самиот врв на јазикот е во корелација со тироидната жлезда, и вертикално, точно во средина на јазикот, го открива ‘рбетот.

Ако на јазикот има било каков вид на облога, ова е многу јасен показател за токсично наталожување во системот и целокупно лошата варењето на храната. Најчестата област каде што обично се наоѓа облогата е на задниот дел од јазикот, откривајќи дека токсичното таложење е во областа на дебелото црево. Ако видите облога на различно подрачје на јазикот, тогаш тоа би значело токсично натрупување во соодветниот орган. Ако целиот јазик е обложен, ова укажува на системски токсини, што значи дека токсините се во крвотокот и го напаѓаат целото тело.

Ако некој јазик е мал, тенок, изгледа бледо, исушено и има неколку (или многу) пукнатини, станува збор за Вата личности според Ајурведата.  Ако постои слој, ќе биде сив, темен или во кафеава боја и ќе ја премачка областа на дебелото црево на јазикот. Вата нерамнотежата обично се манифестира како вознемиреност, страв, грижа, немирен ум, проблеми со спиењето, запек, гасови, надуеност и сувост.

Ако некој јазик е со средна големина, има остар или зашилен врв и претерано црвена боја, станува збор за Пита доша. Може да има и црвени точки на горниот дел од јазикот што открива прекумерна топлина во крвта. Ако има слој на јазикот, тој ќе биде зелен, жолт или во портокалова боја. Слојот обично се наоѓа во областа на тенкото и дебелото црево, областа на црниот дроб, или исто така може да биде на целиот јазик, откривајќи токсини во крвотокот.  Нерамнотежата на Пита се манифестира како воспаление, топлина, кожни нарушувања (псоријаза, егзема, акни, итн.), гнев, иритација, хиперацидност, течни столици и главоболки.

Јазикот што открива нерамнотежа во Кафа има тенденција да биде голем и тежок по природа. Може да изгледа отечено, со бледа боја и да има густо таложење на плунка. Ако има слој, бојата на слојот обично ќе биде белузлава, густа и мукозна. Слојот може да се наоѓа во областа на дебелото црево, областа на бубрезите, областа на белите дробови и стомакот, откривајќи зголемена Кафа во овие органи. Симптомите на нерамнотежа во Кафа вклучуваат тежина (и објективна и субјективна), тага, депресија, летаргија, прекумерно спиење, дневно спиење, бавен метаболизам, бавно варење и лесно зголемување на телесната тежина.

За жал, прилично е вообичаено да се забележат вдлабнатини по должината на надворешниот периметар на јазикот. Ова е класичен показател дека постои малапсорпција во организмот на есенцијални хранливи материи. Малапсорпција е недостаток на способност вашето тело да апсорбира специфични хранливи материи и има широк спектар на причини. Некои од нив вклучуваат слабо варење, воспаление во ГИ-тракт, прекумерни токсини во дебелото црево, внесување на алергиска храна, хронични течни столици или паразитски инфекции. Откако ќе се отстрани овој проблем, трагите треба да исчезнат.

Оваа вертикална линија, која може да се наоѓа долу во центарот на јазикот, е показател дека има напнатост ( стрес ) во ‘рбетот. Врвот на ‘рбетниот дел (цервикален’ рбет) е во корелација на врвот на јазикот, а долниот дел на ‘рбетот (лумбален’ рбет) е во корелација со задниот дел на јазикот. Значи, каде се манифестира на ‘рбетот линија на јазикот открива каде е напнатоста.

Појавата на повеќе мали пукнатини на целиот јазик е јасен показател за силно, хронично нарушување на Вата, како што се голема вознемиреност, страв, несоница и евентуално нарушување на нервниот систем.

Отечен јазик може да биде знак на воспаление во телото што укажува на присуство на алерген како непожелна храна. Ова исто така може да открие нерамнотежа во Кафа, како што е хипотироидизам или задржување на течности. Ако некој страда од отечен јазик, треба да се спроведе поголема испитување за да се открие причината и да се започне да се отстранува.

Ако ги видите овие подигнати црвени точки на површината на вашиот јазик, ова обично значи дека има прекумерна Пита или топлина во крвта. Премногу топлина може да резултира со лабава столица, хиперацидност, чир, воспаление, главоболки, прекумерен гнев или иритација.

Бледниот јазик е типично знак на ниски црвени крвни клетки што укажува на можна анемија.

Ова може да се должи на прекумерна загуба на крв (обилна менструација или повреда); недостаток на железо, фолати или Б12; чир; паразитски инфекции; одредени лекови; малапсорпција; хронични заболувања како рак, ревматоиден артритис или ХИВ; или многу различни автоимуни состојби. Анемијата може да предизвика замор, слабост, слаба циркулација, чести модринки, отежнато дишење, неправилно чукање на срцето и когнитивни проблеми.

 

Други содржини

Најпродавани
производи