Вашето тело е машина која би престанала да функционира доколку не се витамините кои го одржуваат добро подмачкано. Различни луѓе имаат тенденција да консумираат витамини на различни начини – некои следат урамнотежени диети, додека други прибегнуваат кон бројни суплементи. Иако луѓето се свесни за потребата од витамини, многумина немаат медицинско знаење за понатамошни детали како што се вистинските извори, потребната количина и вистинскиот начин на нивно консумирање. Еве целосен водич за тоа што треба да знаете за овие чудесни хранливи материи.

Витамин А

Придобивки:

Витаминот А е одговорен за остар вид, здрава коса, силни нокти, младешка кожа и силни коски.

Најдобри извори: Храната богата со витамин А вклучува моркови, урда, јајца, млеко, риба, црн дроб, агруми и спанаќ.

Препорачана количина: Ви требаат околу 0,4 -1 mg витамин А дневно.

Што може да ги уништи: Конзервирањето на овие намирници долго време или нивното готвење на високи температури може да ја разложи содржината на витамин А во нив.

Витамин Б1

Придобивки:

Витаминот Б1 е одговорен за бистар и остар мозок, ефикасно варење, силни мускули, здрав сон и здраво срце.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Б1 вклучува јаткасти плодови, хељда, пченична трева, мешунки, пивски квасец и свинско месо.

Препорачана количина: Ви требаат околу 1,3-2,6 mg витамин Б1 дневно.

Што може да ги уништи: Ако ги готвите овие намирници долго време, пиете кафе додека ги консумирате или додавате сол додека готвите, може да ја разложите содржината на витамин Б1 во нив.

Витамин Б2

Придобивки:

Витаминот Б2 е одговорен за остар вид, брза регенерација на клетките и силни мускули.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Б2 вклучува бадеми, урда, јајца, млеко, квасец, хељда, печурки и месо.

Препорачана количина: Ви требаат околу 1,3-3 mg витамин Б2 дневно.

Што може да ги уништи: изложувањето на овие намирници на светлина долго време може да ја разложи содржината на витамин Б2 во нив.

Витамин Б5

Придобивки:

Витаминот Б5 е одговорен за мирен и ведар ум, ефикасна меморија, брзо закрепнување од болести, здраво срце и силни крвни садови.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Б5 вклучува месо, жолчка од јајце, млечни производи, мешунки, кавијар, овесна каша, пилешко, квасец, ориз, хељда, јаткасти плодови и брокула.

Препорачана количина: Ви требаат околу 5 mg витамин Б5 дневно.

Што може да ги уништи: постојаното замрзнување на овие намирници може да ја разложи содржината на витамин Б5 во нив.

Витамин Б6

Придобивки:

Витаминот Б6 е одговорен за ефикасен нервен систем, силни крвни садови и енергично тело.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Б6 вклучува никулци, житарки, зелени салати, банани, ореви, зелка, пченични трици, никнувана пченица, лосос и месо.

Препорачана количина: Ви требаат околу 1,6-2 mg витамин Б6 дневно.

Што може да ги уништи: Долгото изложување на овие намирници на светлина може да ја разложи содржината на витамин Б6 во нив.

Витамин Б12

Придобивки:

Витаминот Б12 е одговорен за ефикасна меморија, силен имунитет, здрав дигестивен тракт и одржување на тежината.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Б12 вклучува спанаќ, алги, остриги, соја, жолчка од јајце, сирење и различни видови месо.

Препорачана количина: Ви требаат околу 2-5 mg витамин Б12 дневно.

Што може да ги уништи: Долгото изложување на овие намирници на светлина може да ја разложи содржината на витамин Б12 во нив.

Витамин Ц

Придобивки:

Витаминот Ц е одговорен за здрава и сјајна кожа, силен имунитет, здрави нокти, сјајна коса и среќни мисли.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Ц вклучува агруми, копар, киви, аспарагус, карфиол, морски трн, грашок, грав и ротквица.

Препорачана количина: Ви требаат околу 70 mg витамин Ц дневно.

Што може да ги уништи: Готвењето на овие намирници може да ја разложи содржината на витамин Ц во нив.

Витамин Д

Придобивки:

Витаминот Д е одговорен за силни коски, среќни мисли, имунитет, здраво срце и крвни садови, згрутчување на крвта и детоксикација.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Д вклучува путер, урда, сирење, жолчка од јајце, морска храна, компири, говедско месо и растителни масла.

Препорачана количина: Ви требаат околу 2-5 mg витамин Д дневно.

Што може да ги уништи: Готвењето на овие намирници во алкална средина може да ја разложи содржината на витамин Д во нив.

Витамин Е

Придобивки:

Витаминот Е е одговорен за енергично тело и ум, ефикасен репродуктивен систем и добар имунитет.

Најдобри извори: Храната богата со витамин Е вклучува црн дроб, месо, семки од тиква, маслиново масло, путер, млечни производи и јаткасти плодови.

Препорачана количина: Ви требаат околу 30-50 mg витамин Е дневно.

Што може да ги уништи: Конзервирањето на овие намирници долго време може да ја разложи содржината на витаминот Е во нив.

Витамин К

Придобивки:

Витаминот К е одговорен за брзо закрепнување од повреди, згрутчување на крвта и регулирање на производството на протромбин во крвта.

Најдобри извори: Храната богата со витамин К вклучува шипка, зелка (вклучувајќи црвена зелка), спанаќ, коприви, јагоди, моркови, зелен чај, алги, магдонос и домати.

Препорачана количина: Ви требаат околу 1-2 mg витамин К дневно.

Што може да ги уништи: Готвењето на овие намирници долго време или продолжената изложеност на светлина може да ја разложи содржината на витамин К во нив.

Други содржини

Најпродавани
производи