Витаминот Ц е една од најбезбедните и најефикасните хранливи материи, велат експертите. Иако можеби не е лек за настинка, придобивките од витаминот Ц може да вклучуваат заштита од недостатоци на имунолошкиот систем, кардиоваскуларни болести, пренатални здравствени проблеми, болести на очите, па дури и брчки на кожата. Подносливото горно ниво на внес (или максималната количина што можете да ја земете на ден, а која веројатно нема да предизвика штета) е 2000 mg на ден за возрасни.
Студијата објавена во „Семинари за превентивна и алтернативна медицина“ која разгледа над 100 студии во текот на 10 години, откри сè поголема листа на можни придобивки од витаминот Ц.
„Витаминот Ц доби големо внимание и со добра причина. Повисоките нивоа на витамин Ц во крвта може да бидат идеален маркер за исхрана за целокупното здравје“, вели истражувачот на студијата Марк Мојад, доктор на науки, МПХ, од Универзитетот во Мичиген. „Колку повеќе го проучуваме витаминот Ц, толку подобро разбираме колку е разновиден во заштитата на нашето здравје, од кардиоваскуларни, рак, мозочен удар, здравје на очите и имунитет до подолг живот“.
Недостатокот на витамин Ц главно се забележува кај неухранети возрасни лица. Во екстремни случаи, тоа може да доведе до скорбут – кој се карактеризира со слабост, анемија, модринки, крварење и лабави заби.
Храната е најдобриот начин да ги внесете сите ваши хранливи материи. Заедно со витаминот Ц, ќе добиете многу други витамини и минерали, како и влакна ако јадете овошје, зеленчук или други производи.
Додека шолја сок од портокал или половина шолја црвена пиперка би биле доволни за да го задоволите препорачаниот дневен внес на витамин Ц. За да достигнете 500 милиграми (мг), можете да се свртите кон сите овие намирници и пијалоци:
- Диња, 1 чаша: 59 мг
- Сок од портокал, 1 чаша: 97 мг
- Брокула, варена, 1 чаша: 74 мг
- Црвена зелка, 1/2 чаша: 40 мг
- Зелен пипер, 1/2 чаша, 60 мг
- Црвена пиперка, 1/2 чаша, 95 мг
- Киви, 1 средна: 70 мг
- Сок од домати, 1 чаша: 45 мг.
Улогата на витаминот Ц во телото.
Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е неопходен за раст, развој и поправка на сите телесни ткива. Тој е вклучен во многу телесни функции, вклучувајќи формирање на колаген, апсорпција на железо, правилно функционирање на имунолошкиот систем, заздравување на раните и одржување на ‘рскавицата, коските и забите.
Витаминот Ц е еден од многуте антиоксиданси што може да заштити од оштетување предизвикано од штетните молекули наречени слободни радикали, како и од токсични хемикалии и загадувачи како чадот од цигарите. Слободните радикали можат да се наталожат и да придонесат за развој на здравствени состојби како што се рак, срцеви заболувања и артритис.
Телото не складира витамин Ц, така што предозирањето не предизвикува загриженост. Но, сепак е важно да не ја надминувате безбедната горна граница од 2.000 милиграми дневно за да избегнете стомачни тегоби и дијареа.
Бидејќи вашето тело не го складира витаминот Ц треба постојано да јадете овошје и зеленчук богати со витамин Ц.
Витаминот Ц може да понуди здравствени придобивки во овие области:
- Стрес. Недостатокот на витамин Ц е поврзан со многу болести поврзани со стресот. Тоа е првата хранлива материја која е исцрпена кај алкохоличарите, пушачите и дебелите луѓе. И бидејќи витаминот Ц е една од хранливите материи чувствителни на стрес.
- Настинки. Кога станува збор за обичната настинка, витаминот Ц не е лек, но некои студии покажуваат дека може да помогне да се спречат посериозни компликации. Постојат добри докази дека земањето витамин Ц за настинки и грип може да го намали ризикот од развој на дополнителни компликации, како што се пневмонија и инфекции на белите дробови.
- Мозочен удар. Иако истражувањата се спротивставени, една студија во American Journal of Clinical Nutrition покажа дека оние со највисоки концентрации на витамин Ц во крвта се поврзани со 42% помал ризик од мозочен удар од оние со најниски концентрации. Причините за ова не се целосно јасни. Но, она што е јасно е дека луѓето кои јадат многу овошје и зеленчук имаат повисоки нивоа на витамин Ц во крвта.
- Стареење на кожата. Витаминот Ц влијае на клетките од внатрешната и надворешната страна на телото и неговите антиоксидантни својства можат да бидат корисни кога станува збор за стареењето. Студијата објавена во American Journal of Clinical Nutrition ги испитувала врските помеѓу внесот на хранливи материи и стареењето на кожата кај 4.025 жени на возраст од 40-74 години. Утврдено е дека повисокиот внес на витамин Ц е поврзан со помала веројатност за појава на збрчкан изглед, сувост на кожата и подобар изглед на кожата што старее. Дополнително, во некои студии е докажано дека локални третмани со витамин Ц ги намалуваат брчките.
Други студии сугерираат дека витаминот Ц исто така може да игра улога во:
- Подобрување на макуларната дегенерација.
- Намалување на воспалението.
- Намалување на ризикот од рак и кардиоваскуларни болести.
Најбогата храна со витамин Ц се агрумите, зелените пиперки, јагодите, доматите, брокулите, белиот компир и слаткиот компир. Други добри извори вклучуваат диња, папаја, манго, лубеница, бриселско зелје, карфиол, зелка, црвени пиперки, малини, боровинки и ананас.
Еве осум лесни начини да внесете повеќе овошје и зеленчук во вашата исхрана секој ден:
- Додадете рендано овошје и зеленчук во рецептите за мафини, месо и супи.
- Чувајте при рака овошја и зеленчук за брза ужина.
- Парчињата замрзнато овошје прават кул летно уживање.
- Вклучете зелена салата, домати и брокула во сите ваши сендвичи.
- Јадете сиров зеленчук со хумус, со малку маснотии.
- Додадете свежи или замрзнати бобинки во мафини, палачинки, житарки и салати.
- Фрлете грст сушено овошје во вашата каша од житарка за лесна закуска.
- Уживајте во чаша сок од зеленчук како нискокалорична попладневна ужина.
Планет Ајурведа Ви го препорачува Амалаки Расајан најбогатиот извор во светот на природен витамин Ц.
Други содржини
Најпродавани
производи