Лукот е лесно достапен и има извонредни својства кои се добри за нашето здравје. Лукот е познат и по својата силна, лута арома и вкус. Вкусот на лукот помага во активирањето на нашите плунковни жлезди и дигестивните ензими, кои го прават нашиот стомак „подготвен“ за храна. Ова својство на лукот го прави неизбежна состојка во нашата храна бидејќи без него ќе се соочиме со проблеми со варењето и да ги искористиме хранливите материи кои се наоѓаат во телото.
И медот е познат по своите лековити својства уште со векови. Медот се користи за лекување на различни болести уште од времето на настанувањето на Ајурведата и е состојка која има голема корист за здравјето.
Придобивките од лукот
Лукот е корисен за подобрување на кардиоваскуларното здравје и ја регулира и циркулацијата на крвта. Исто така, познато е дека нè штити од насобирање масните наслаги, високи нивоа на липиди во крвта, згрутчување на крвта, а исто така може да го намали крвниот притисок.
Лукот се покажа дека го намалува ризикот од остеоартритис и многу други состојби кои вклучуваат секаков вид на воспаление. Антибактериските, антивирусни, антигабични и антипаразитски својства на лукот во голема мера помагаат во подобрување на имунитетот на човекот. Оваа магична билка содржи и антиканцерогени елементи кои можат да се борат со многу видови на рак како што се ракот на мозокот, дојката, белите дробови, панкреасот итн.
Јадење суров лук
Лукот е богат со антиоксиданси, па затоа не треба да се готви или заруменува бидејќи тоа може драстично да ги намали неговите корисни својства. Најдобар начин да го јадете е со дробење, мелење или притискање на сурови чешниња лук, оставајќи ги да отстојат на собна температура 5 до 10 минути. Сепак, јадењето сиров лук не е практика што им се допаѓа на многумина; неговата остра арома често му отежнува на човекот да го јаде суров. Мешањето со мед не само што ги зајакнува веќе моќните својства на лукот, туку и го олеснува неговото консумирање.
Мешавина од мед и лук
За да направите тегла од 120 мл од мешавината мед-лук, потребни ви се неколку состојки, а исто така треба да следите одредени упатства.
Состојки:
Непастеризиран течен мед
1 главица органски лук
3 до 6 игли (лисја) свеж рузмарин (по избор)
1 гранче свежа мајчина душица (по избор)
Инструкции:
- Излупете го секое чешне лук. Со задниот дел на ножот, малку издробете го секое чешне.
- Ставете ги излупените чешниња лук во тегла со свежите билки (ако ги користите). Покријте ги чешнињата лук со доволно мед и оставете ги да се потопат. Исто така, оставете простор од најмалку 8 см од врвот, така што додека се случува ферментацијата на лукот со мед, да има доволно простор за лукот да се прошири и да се направат меурчиња.
- Прицврстете го капакот на теглата и оставете го во шкаф 3 до 5 дена. Не заборавајте да ставите чинија под теглата, за да се погрижите за секое прелевање. Ова ќе помогне во вметнувањето на придобивките од лукот во медот, а исто така и чешнињата лук ќе станат малку послатки.
- По 3 до 5 дена, ставете ги чешнињата лук натопени со мед во фрижидер за да ја задржат својата свежина.
- Консумирајте 1 или 2 чешниња лук со мед дневно за да го одржите вашиот имунолошки систем силен.
Белешки:
- Важно е еднаш дневно да се превртува теглата наопаку за повторно да се потопат чешнињата лук.
- Капакот се препорачува да се отвора еднаш дневно за да се ослободат секакви акумулации на CO2 во теглата. Ферментацијата може да изгледа дека е едноставна, но не е лесна бидејќи CO2 создава притисок и може да експлодира ако акумулацијата не се ослободува од време на време. За да се намалат ризиците поврзани со ферментацијата, секогаш се препорачува да се користи опрема одобрена за ферментација.
Треба да се грижиме за нашето здравје за да водиме посреќен живот. Така, следењето на неколку едноставни, здрави чекори како што е мешавина од мед и лук ќе го подобри нашиот имунитет и ќе нè направи поздрави.
Други содржини
Најпродавани
производи