Дали некогаш сте помислиле да правите вежби за вашите очи? Правењето вежби за очите е одличен начин за да го подобрите нивното здравје. Некои од тие вежби ќе ви помогнат да го подобрите видот, други ќе им помогнат на луѓето со уморни очи, замаглен вид и слично. Погледнете неколку едноставни вежби коишто можете да ги правите додека сте сместени удобно во вашиот дом:

1) Палминг:

Tреба полека да ги затворите очите. Седнете удобно на каучот или на земја. Држете го грбот (‘рбетот) исправен. Покријте ги очите со дланката, така што дури и светлината од надвор не може да влезе внатре и очите ќе добијат целосно олеснување. Ставете ги лактите на масата така што мускулите на рацете да не се заморуваат. Ако немате маса за поддршка, седнете и поставете ги лактите на колена, за да не ви се уморат рацете. Зо тоа време, чувајте го умот смирен и опуштете го телото. Правете ја оваа медитација најмалку 20 минути на ден.

2) Читање на свеќа:

Исклучете ги сите светла и обидете се да прочитате било која книга на светло на две свеќи. Правете го оваа секоја ноќ од 5 до 10 мин.

3) Движење на окото кон десно и лево:

Чувајте ги очите отворени и гледајте исправено. Телото и умот нека ви бидат опуштени. Поместете го очното јаболко (не главата) полека кон крајно лево и потоа крајно десно. Повторете ја постапката 20 пати. После ова трепкајте ги очите полека 20 пати.

4) Движење на очното јаболко нагоре и надолу:

Чувајте ги очите отворени и гледајте исправено. Телото и умот нека ви бидат опуштени. Поместете го очното јаболко (не главата) полека до крајно нагоре и потоа крајно надолу. Повторете ја постапката 20 пати. После ова трепкајте ги очите полека 20 пати.

5) Дијагонално движење:

Чувајте ги очите отворени и гледајте исправено. Телото и умот нека ви бидат опуштени. Поместете го очното јаболко во левиот горниот агол, а потоа до десниот долен агол. Повторете 10 пати. Потоа преместете го очното јаболко во десен горен агол, а потоа до левиот долен агол. Повторете 10 пати. После ова трепкајте ги очите полека 20 пати за да се релаксираат очите. Потоа поместете ги очните јаболка во насока на сликата. Повторете го за 20, a после ова трепкајте ги очите полека 20 пати.

6) Кружно движење:

Во оваа вежба, замислете дека има часовник пред окото. Потоа прво ротирајте ги обете очи спротивно од стрелките на часовникот. Потоа завртете ги двете очи во насока на стрелките на часовникот. Ова е еден циклус. Направете го ова 20 пати. После ова трепкајте ги очите полека 20 пати за да се релаксираат очите.

7) Фокусирање и сместување:

А) Држете ја десната рака пред окото така што да се види ноктот на палецот. Ова вежба треба да се направи со отворени двете очи. Додека гледате на ноктот, донесете ги рацете до 12 см. во близина на очите. Видот треба да биде на ноктот. Потоа повторно исправете ја раката. Направете ја оваа вежба 20 пати. После ова трепкајте ги очите полека 20 пати за да се релаксираат очите.

Б) Повторете ја оваа постапка со затворено десно, а потоа затворено лево око.

8) Блиско и далечно фокусирање:

Фокусирајте се на сè што е далеку од вас. (дрво, куќа, па дури и статуа), ајде прво погледни на тоа. Со повремено трепкање на очите ќе се појави природно. Треба да се продолжи. Направете го ова 30 секунди. Така, окото ќе се прилагоди за далечните работи. После 30 секунди, фокусирајте се на линиите на раката (дланката). Окото ќе се прилагоди за близу. Оваа акција треба да се направи 30 секунди. Потоа повторно погледнете го далечниот објект. Повторете го ова 6 пати.

Редовно следејќи го ова, видот ќе се подобри!

Други содржини

Најпродавани
производи